Серіал "Поза": секс, наркотики, трансгендери та СНІД - рецензія

Райан Ріенер - nikopoltoday.com
, 2020-09-23 00:00:54

На читання тексту піде: 5 хвилин, 4982

Звідки виник "вог" стиль для показів мод та реклами? «Поза»: Розкішний серіал про королев підпільної ЛГБТ-спільноти. Творці Вог, бал і ніяких компромісів!

Поза: секс, наркотики, трансгендери та...

На телеканалх та стрімінгових платформах не так давно вийшов серіал «Поза» - ще одного серіал, мабуть, найбільш плідних шоураннер сучасності Райана Мерфі і Бреда Фелчака. Саме вони відповідальні за появу «Glee», «Американської історії жахів», «Scream Queens» і «Американської історії злочинів». Тепер вони взялися за зображення Нью-Йорка 1987 року і його зворотного боку - підпільної ЛГБТ-субкультури, яку позначають словами «Ball culture». Розповідаємо, чому цей серіал варто побачити всім.

У кращих традиціях казок - а на перший погляд «Поза» справляє враження абсолютно казкового дійства - серіал починається з зображення тусовки квір- «королев», які прийшли на бал в своїх кращих нарядах. Саме з культури балів виріс знову набирає популярність вог - жанр танців, що включає модельні проходи, складну хореографію рук і ефектні падіння. На балах квір-учасники вбираються в кращі наряди і борються за призи, і більшість з них належить «домівках» - не стільки трупам, скільки сім'ям за інтересами.

Ця казка йде врозріз з історіями про білих жінок, які обідають на П'ятій авеню, які, згідно з поп-культурі 1987 года, заполоняли вулиці міста. Головні герої цього дійства - безправні ЛГБТ-люди, етнічні меншини, які намагаються жити свою версію справжнього життя. На балу їм не доведеться зустрітися з принцом, а на вулиці їх не буде чекати карета з гарбуза. Вони покинуть бал в наручниках, але зате з абсолютним відчуттям власної величі. Головна героїня Електра не допустить, щоб її грубо тягли із залу - її виводять з кімнати під оплески натовпу.

«Поза» - настільки сенсаційне і безпрецедентне телеподія, що будь-яка спроба порівняти його з іншим серіалом або навіть фільмом приречена на провал. Незважаючи на те що шоу іноді важко вдається балансувати між серйозною соціальною драмою, невимовно яскравими бальними сценами і дивними повчальними нотаціями головних героїв в моменти кризи - все разом, тим не менш, не ріже слух і погляд. Може бути, справа в тому, що Мерфі і Фелчак знову працюють на своєму «домашньому» каналі FX, де їм більш-менш надають повну свободу дій.

Шоу не церемониться - в першій же серії показують історії всіх ключових героїв. Бланка, яка довгий час мріяла стати лідером «бального» руху, але завжди залишалася в тіні владної Електри Абанданс, тепер відкриває власний «будинок», проголошує себе Матір'ю Євангелістів і запрошує до себе нових учасників. У їх числі виявляється Деймон Річардс - підліток-афроамериканець з маленького містечка в Пенсільванії, який танцює на вулицях і ночує на лавці, будучи відкинутим своїми гомофобними батьками. На цьому тлі розвиваються відносини між Ейнджел і її білим коханцем Стеном Боуз (в його ролі постійний актор Мерфі - Еван Пітерс), висхідним керівником в корпорації Трампа.

Для Мерфі «Поза» - дуже нетиповий серіал. В якомусь сенсі це кульмінація всього, над чим він працював, будучи відкритим геєм і створюючи максимально гнучкі в рамках жанрів шоу. Режисерові і продюсеру важливий не тільки здоровий популізм, щоб охопити максимально широку аудиторію, а й соціальний підтекст - справжнє телебачення 80-х, на якому він виріс, на жаль, не могло похвалитися схожим підходом. «Поза» об'єднує в собі боротьбу за право бути собою, яка живила серіал «Glee», з палаючим бажанням соціальної справедливості, на якому будувалися «Вбивство Джанні Версаче» і телефільм «Звичайне серце». В результаті вийшло десь гламурне, а десь і зовсім епічне оповідання про нібито альтернативної всесвіту. «Казка», яка розгортається в той же час, що «Вогнище марнославства» або «Уолл-стріт» - і яку через агресивну гомо- і ВІЛ-фобії, більшість людей навіть не могли уявити.

«Поза» також побила рекорди по ще одному важливому приводу: всі трансгендерні актори тут грають трансгендерних персонажів. «Це один з кращих кастою, з якими я коли-небудь працював, - розповідає Мерфі. - Багато хто з них до моменту зйомок навіть ніколи не стояли перед камерою. Саме це для мене було дуже важливо - створювати нові можливості і перетворювати людей в зірок».

Але навіть більш важливою, ніж саме зображення ремесла, тут виявляється впевненість, з якою «Поза» працює, щоб показати глядачам світ, про який, швидше за все, вони майже нічого не знають. FX не пошкодували грошей, щоб костюми, машини і навіть вулиці і колір освітлення ліхтарів були зображені максимально правдиво. Там, де інші серіали плавно занурюють глядача в атмосферу шоу, «Поза» робить перший епізод таким, ніби він як мінімум восьмий, обрушуючи на аудиторію весь шик і сміливість. Мабуть, саме так і треба зображати переживання гірших днів свого життя, зустрінутих при цьому з неймовірним веселощами. Біль і завзятість тут йдуть рука об руку, щоб створити щось скромне, але неймовірне, і про це «Поза» кричить на весь свій голос.

Джерело Wonder

Новини Нікополя

Пишемо про все важливе